Jak s nalezeným ježkem na podzim?

Ježci

Ježek může potřebovat lidskou pomoc v několika případech:

  • Je-li zraněn nebo nemocný. Zraněný či nemocný ježek se obtížně pohybuje, je malátný, při dotyku rukou nenaježí bodliny, nestočí se do klubíčka.
  • Je-li nalezen venku během zimy. Nepříznivé zimní období přežívají ježci v zimním spánku – hibernaci. Pokud je ježek aktivní během zimy, došly mu nejspíš energetické zásoby nutné pro hibernaci.
  • Je-li zachycen v síti či lapen v jiné pasti. Ježek se může zamotat do různých typů sítí, může se zachytit v plotě či spadnout do jímky, kanálu, zahradního jezírka či bazénu.
  • Má-li na podzim nízkou hmotnost. Na úspěšné přezimování potřebuje ježek hmotnost minimálně 600 – 700 g. Pokud ježek váží koncem října méně než 400 g nebo v listopadu méně než 600 g, potřebuje lidskou pomoc.
  • Jedná-li se o osiřelé mládě. Může se stát, že ježčí miminka osiří, když jejich matka zahyne. Tato mláďata o hmotnosti 30 – 50 g potřebují okamžitou pomoc. Je však třeba důkladně prověřit, že mláďata jsou opravdu osiřelá. Ježčí samice svá mláďata často opouští i na delší dobu, když se vydává hledat potravu. Je třeba vyčkat minimálně 3 hodiny, než se mláďata odeberou.

zdroj: zvíře v nouzi: 777 800 460 – Záchranná stanice Vlašim  (www.zvirevnouzi.cz/zvireci-poradna/jezci/)